W jakich produktach jest cynk?
W jakich produktach jest cynk? Które produkty zawierają cynk? Które produkty mają najwięcej cynku? Co jeść, aby dostarczyć dużo cynku do organizmu, bez konieczności zażywania suplementów?
3 Odpowiedzi
Niby się mówi, ze cynk jest w produktach zwierzęcych głównie ale jest też i w warzywach. Pomidory i natka pietruszki mają sporą zawartość cynku.
Istnieje wiele pokarmów, które mają cynk w nich. Niektóre dobre źródła cynku obejmują ostrygi, wołowinę, jagnięcinę, nasiona dyni i nerkowce. Cynk znajduje się również w innych pokarmach, takich jak kurczak, jaja, produkty mleczne i pełne ziarna.
Cynk znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w owocach morza, mięsie, drobiu, roślinach strączkowych, orzechach i pełnych ziarnach. Szczególnie bogate w cynk są ostrygi, kraby i homary. Inne dobre źródła to wołowina, wieprzowina, jagnięcina i kurczak. Fasola, groch, soczewica i orzechy są również dobrym źródłem cynku.