W jakich produktach jest witamina D?
W jakich produktach jest witamina D? W jakich produktach znajdę witaminę D? W jakich produktach jest najwięcej witaminy D? Słyszałam, że w tranie jest witamina D. A tak poza tranem? Zapewne w jakichś rybach, bo tran jest przecież z ryby, prawda?
2 Odpowiedzi
Dobrym źródłem witaminy D są ryby i jajka. Ogólnie w żółtku jajka są wszystkie witaminy, które są potrzebne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Ale mimo tego nie warto z nimi przesadzać.
Wśród produktów spożywczych najbogatsze źródło witaminy D3 stanowią:
- węgorz 1200 j.m./100g,
- śledź 800 j.m./100g,
- łosoś dziki 600 j.m.,
- tuńczyk, sardynki 200 j.m./100g,
- makrela 152 j.m./100g,
- masło prawdziwe 60 j.m./100g,
- żółtko jajka 54 j.m./,
- ser żółty dobrej jakości 8-28 j.m./100g,
- tran 400 j.m. w 5 ml czyli łyżeczka.
Warto pamiętać, aby produkty te były jak najbardziej świeże i wysokiej jakości. Jeśli będziemy spożywać jajka od kury zamkniętej non stop w klatce, to tam raczej nie uświadczymy takiej witaminy. To samo z masłem czy serem żółtym. Wiadomo, że na ryby mamy mały wpływ, ale starajmy się korzystać z jak najlepszych źródeł pożywienia.