Czy trzeba jeść chleb? Czy trzeba jeść zupy?
Mam pytania dotyczące dwóch rzeczy – chleba i zupy. Czy powinno się mieć chleb w diecie? I czy zupy też powinny być w diecie? Czy jadacie chleb i zupy? Ja chleb jadam, ale zupy niezwykle rzadko. Czy zupy powinny być w diecie? Czy trzeba jeść chleb i zupy?
4 Odpowiedzi
Chleb to w zasadzie tylko zapychacz, który dostarcza organizmowi energii ale też przez niego się tyje. Ja staram się nie jeść chleba i znajduję dużo alternatyw.
Moim zdaniem najzdrowsza jest zróżnicowana dieta. Dlatego warto jeść chleb oraz zupy. W szczególności to drugie. Zupy są bardzo zdrowe. Zarówno te z mięsem, jak i bez mięsa.
To nie jest wymóg, by mieć te rzeczy w diecie. Obecnie chleb (i bułki), które można spotkać w sklepie składa się z mąki najczęściej pszennej. Jest to również mąka z wysokiego przemiału. Co za tym idzie chleb wykonany z takiej mąki nie zawiera zbyt wielu odżywczych składników, zawiera też śladowe ilości błonnika i nie służy ludziom, ani tym bardziej zwierzętom.
Warto także podkreślić, że po zjedzeniu będzie ulegał on przetworzeniu na cukier. Dodatkowo zgodnie z badaniami, spożywanie takiego pieczywa może doprowadzić po dłuższym czasie do chorób nowotworowych.
Chcę jeszcze dodać, że tak naprawdę, jedyną i zdrową alternatywą jest chleb żytni. Niestety pomimo mojego wysiłku, nie udało mi się w Polsce takiego znaleźć. A szukałam w mniejszych bądź większych piekarniach. Raz natrafiłam na niego w Tesco. Ale to było dawno temu, mało tego on był czymś dopychany jeszcze. Miał kolor brązowy, ale przypominający karmel. Oczywiście nie od dziś wiadomo, że w chlebie są polepszacze smaku i te chleby są oszukane niestety.
O tym jak powinien smakować prawdziwy chleb żytni przekonałam się niedawno, w Czechach. Od dwóch miesięcy kupuję chleb z tamtejszej piekarni. Piekarnia znajduje się w Pradze, przy ulicy Rasinovo Nabrezi i nazywa się U Kalendu. Jest to piekarnia, w której człowiek może popatrzyć sobie na pracę tamtejszych piekarzy, bo wyrabianie ciasta odbywa się przy klientach. Chleb od nich jest ciemny i nie jest celowo zabarwiany, ma kolor ciemnej kawy, a jego cena na PL to jakieś 20zł. Zawsze kupuję 5 bochenków, bo kolejki do nich są jak za PRLu w Polsce i pieczywo znika w mgnieniu oka.
Zupy można jeść, ale nie jest to też wymagane. Ważne żeby zupy nie zawierały kostek rosołowych, bo te są szkodliwe ze względu na glutaminiany, które zresztą sprawiają, że człowiek chce jeszcze bardziej jeść. Nie powinno się jeść również zup w proszku, nad czym ubolewam, bo bardzo lubię zupki chińskie, a zwłaszcza tamten makaron. Ale niestety, nie jest to zdrowa dieta. A najlepsze zupy i najzdrowsze to są takie, które sami zrobimy.
Nie ma konieczności jedzenia chleba ani spożywania zup, aby prowadzić zdrowy tryb życia. Kluczowe jest zrównoważone spożycie różnych grup pokarmowych, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały.
Chleb, szczególnie pełnoziarnisty lub razowy, jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, ale można go zastąpić innymi produktami zbożowymi lub bezglutenowymi źródłami węglowodanów, takimi jak ryż, kasze, makarony, quinoa czy bataty.
Zupy są cennym elementem diety dla wielu ludzi, ponieważ mogą być bogate w składniki odżywcze, jeśli zawierają dużo warzyw, chude mięso lub roślinne źródła białka. Są też łatwo przyswajalne i mogą być szczególnie korzystne w zimniejsze miesiące lub dla osób potrzebujących łagodniejszej diety. Jednak nie ma obowiązku ich spożywania, jeśli preferujesz inne formy posiłków.
Ja osobiście jem zupy, bo są w miarę lekkie (zależnie oczywiście jak ugotujecie) i czasem warto zjeść taką zupę zamiast stałego posiłku.