Jaka substancja w żołądku niszczy drobnoustroje chorobotwórcze pobrane z pokarmem?
Jaka substancja w żołądku niszczy drobnoustroje chorobotwórcze pobrane z pokarmem? Jaka substancja w żołądku zabija drobnoustroje i chroni nas w ten sposób przed niektórymi chorobami?
7 Odpowiedzi
Głównie jest to HCl czyli kwas solny, natomiast istnieje też duże prawdopodobieństwo, że przyczyniają się także do tego, niektóre enzymy trawienne.
Drobnoustroje niszczy kwas solny HCl znajdujący się w żołądku.
Kwas solny działa bakteriobójczo, gdyż ma kwasowe właściwości. Ogranicza rozwój szkodliwych drobnoustrojów, które mogą trafiać do naszego żołądka wraz z jedzeniem.
Kwas ten jest swoistą barierą i chroni przed niepożądanymi patogenami. Gdy nasz organizm wyprodukuje go za mało, może to spowodować zachwianie równowagi naturalnej flory bakteryjnej, dając przewagę chorobotwórczym patogenom.
Pod jego wpływem kwasu solnego dochodzi także do pęcznienia tkanki właściwej, przez co znacznie ułatwia się proces trawienia na przykład mięsa.
Siła działania kwasu solnego może być tak duża, że jeśli dojdzie z jakiegoś powodu do zaburzenia wydzielania substancji neutralizujących jego działanie, albo jest nadprodukcja, wtedy błona śluzowa żołądka może ulec uszkodzeniu. Efektem tego może być pojawienie się choroby wrzodowej. A ta może mieć różne konsekwencje, w tym krwawienie z przewodu pokarmowego.
Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów przyczynia się do takich zaburzeń w dużym stopniu. Zła i nieregularna dieta oczywiście też.
Tylko żeby wam do głowy nie przyszło pić kwasu solnego, to by was oparzyło. Ja ostatnio odkryłem, że mam nietolerancję na gluten. A śmiałem się do niedawna z bezglutenowców. Karma indyjska zadziałała.
Żołądek jest środowiskiem bardzo kwaśnym, o pH około 2. Kwasowość ta jest wytwarzana przez kwas solny, który jest wydzielany przez komórki wyściełające żołądek. Kwasowość ta jest kluczowa dla roli żołądka w trawieniu, ponieważ pomaga rozłożyć pokarm.
Jednak kwasowość służy również innemu celowi – pomaga niszczyć patogenne mikroorganizmy, które mogą być obecne w żywności. Mikroorganizmy te mogą powodować poważne choroby, dlatego zdolność żołądka do ich zabijania jest bardzo ważna.
Żołądek zawiera kwas solny, który jest substancją niszczącą mikroorganizmy chorobotwórcze przyjęte z pożywieniem. Kiedy te mikroorganizmy dostają się do żołądka, mają kontakt z tym kwasem i są zabijane.