Jak gotować bób? Gotowanie bobu
Jak gotować bób? Ile czasu gotować bób, aby wyszedł dobry? Jaka powinna być intensywność gotowania bobu? Wrzucić do gorącej, czy do zimnej wody?
3 Odpowiedzi
Jeśli to jest świeży bób to nie potrzebuje zbyt długo. A jak suszony to ja bym go gotowała jak fasolę.
Bób powinno się gotować, aż skórka stanie się pomarszczona, a ziarna bobu będą miękkie. Po około 15 minutach gotowania spróbuj i oceń, czy jest ok.
W garnku powinno być przynajmniej 2 razy więcej bobu, niż jest wody.
Możesz dodać łyżkę cukru i gdy już woda będzie się gotować, to łyżeczkę soli.
Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody.
Moim zdaniem najlepiej, w trakcie gotowania, jest co jakiś czas wyjąć jeden bób, żeby go spróbować. Jedni wolą bób jak jest lekko ugotowany, inni wolą mocno miękki, prawie rozgotowany bób. Sprawdzić i przerwać gotowanie jeśli bób jest tak ugotowany jak nam najbardziej pasuje.