Ile może stać otwarta konserwa?
Ile może stać otwarta konserwa? Jak długo może leżeć w lodówce otwarta konserwa, zanim ją zjemy?
Czy może stać dobę, czy dłużej? A może kilka dni?
4 Odpowiedzi
W zasadzie z tego co słyszałam to nie powinno sie trzymać zawartości konserwy w tym metalu po jej otwarciu. Bo rozpoczynają się procesy korozji, które oga wpłynąć na jakość jedzenia. Dlatego ja zawsze wyjmuję zawartość konserwy po jej otworzeniu do jakiegoś zamkniętego pudełka.
48 godzin to bezpieczny czas. Po tym czasie jeśli nie zjadłeś, to wyrzuć. Na opakowaniu powinno być napisane, ile czasu po otwarciu trzeba zjeść.
Zazwyczaj na opakowaniu jest informacja ile czasu po otwarciu może stać konserwa w lodówce. Zazwyczaj jest to 24 albo 48 godzin.
Zasada jest taka – zawartość konserwy najlepiej zjeść od razu albo najpóźniej w ciągu doby albo najwyżej dwóch dób. Dłużej to jest już ryzyko.