Jak gotować kukurydzę? Gotowanie kukurydzy
Jak powinno się gotować kukurydzę? Jak gotujecie kukurydzę? Na dużym ogniu, czy na mniejszym? Wrzucacie do zimnej, czy do ciepłej wody? W jaki sposób gotować kukurydzę? Jak najlepiej ugotować kukurydzę?
8 Odpowiedzi
Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste. Wrzuć do gotującej wody i jak ponownie zacznie się gotować, to około 12 minut 3 kukurydze ja gotuję. Czasem 13 minut.
Trzeba osłodzić wodę, ja słodzę jedną łyżkę.
Kukurydzę gotujesz w osłodzonej wodzie najlepiej. 1 łyżka na 2 kukurydze. Gotować należy między 10 a 15 minut.
Nie wolno dodawać soli do wody. Jak osolicie wodę, w której gotuje się kukurydzę, kukurydza zrobi się twarda.
Jeśli ugotujesz kukurydzę w wodzie z dodatkiem mleka, to smak będzie delikatniejszy. Cukier można dodać, ale nie jest to obowiązkowe. Trochę cukru podkreśli smak kukurydzy.
Zacznijmy od podstaw.
Najpierw kukurydzę musisz oczyścić z włosków i uciąć trzon kukurydzy. Jeśli bardzo wystaje. Woda w garnku musi przykryć kukurydzę, nie może kukurydza wystawać. Najlepiej jest dobrać szeroki garnek, aby kukurydza mogła swobodnie się przemieszczać w trakcie gotowania. Jeśli jest ciasno, przemieszajcie ręcznie od czasu do czasu.
![](https://allans.pl/storage/avatars/30500/1658326266-bpthumb.jpg)
Ja zawsze wrzucam kukurydzę do gotującej się wody, do której wcześniej dodałam trochę cukru. Ponownie doprowadzam do wrzenia, lekko zmniejszam moc grzania i gotuję około 12 minut.
Aby ugotować kukurydzę, trzeba będzie wypełnić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie, trzeba będzie dodać kukurydzę do garnka i gotować przez około 10-15 minut. Kiedy kukurydza jest już ugotowana, można ją wyjąć z garnka i podawać z masłem i solą.
Można gotować, ale można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Gotuje się około 12 minut w moim przypadku.
Podobno już po 5 minutach się nadaje, ale nigdy nie gotowałam przez 5 minut.
![](https://allans.pl/storage/avatars/40294/1666340875-bpthumb.png)
Wrzucam do gotującej się wody i gotuję około 12 minut. Można posolić kukurydzę i dodać masła, ale wody nie powinno się solić.