Czy grzyby można mrozić? Jak mrozić grzyby?
Czy grzyby można mrozić? Jeśli tak, to jak mrozić grzyby? Czy mroziliście kiedyś grzyby? W jaki sposób to robiliście?
5 Odpowiedzi
Jak najbardziej, grzyby można spokojnie mrozić, zarówno surowe jak i po obróbce termicznej.
Mroziłem grzyby. Po prostu używałem do tego takich torebek foliowych, które daje się zamknąć, wkładałem do nich oczyszczone i umyte grzyby. A potem mroziłem. Nic nie stoi na przeszkodzie by mrozić grzyby.
Grzyby można mrozić. Możesz je najpierw umyć i osuszyć, pokroić, a następnie włożyć do torebki foliowej, albo plastikowego pudełeczka i zamrozić.
Gdy kupujesz warzywa na patelnię, nierzadko są tam też w składzie zamrożone grzyby. Więc można mrozić, inaczej tych grzybów by tam nie było.
Obrane, umyte i wysuszone grzyby przełóż do woreczka do mrożenia albo do pojemnika, którego można wkładać do zamrażarki. Termin przydatności do spożycia po zamrożeniu grzybów to 8 miesięcy.