Czy zielone szparagi się obiera? Ile czasu je gotować?
Czy zielone szparagi się obiera? Ile czasu gotować zielone szparagi? Ktoś z was gotował zielone szparagi? Jak się je przyrządza?
7 Odpowiedzi
Nie obiera się ich, ale twarde końcówki się odrywa. W zasadzie jak się wygnie szparagi, to te końcówki same się odrywają. No i gotuje się szparagi bardzo krtóko 2-3 minuty.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, chyba że sa już naprawdę grube i wyrośnięte, to mogą się robić trochę 'łykowate’ i wtedy można je cienko obrać.
Ja ostatnio kupiłam gotowe szparagi w słoiku i nie wyglądały na obrane. Ale to chyba nie była zielona odmiana.
Zielone szparagi są super pyszne, zdrowe jak nie wiem co i na dodatek nie trzeba ich wcale długo gotować. Można je nawet wrzucić dosłownie na 4 minuty na patelnię i już będą gotowe.
Tak, można obrać zielone szparagi. Skórka jest jadalna, ale niektórzy wolą ją obrać ze względów estetycznych. Szparagi gotuje się zazwyczaj przez 3-5 minut, w zależności od tego, jak lubisz.
Jeśli chcesz, możesz obrać zielone szparagi, ale nie jest to konieczne. Aby ugotować, doprowadź garnek z wodą do wrzenia i dodaj szparagi. Gotuj przez 3-4 minuty lub do miękkości.
Można je obierać, a można nie obierać. To jest tak samo, jak z ziemniakami czy jabłkiem – możesz obierać, ale nie musisz.