Z jakiego kraju pochodzi fondue?
Z jakiego kraju pochodzi fondue? W jakim państwie wymyślono fondue? Który kraj dał początek fondue? Skąd pochodzi fondue? Jest to potrawa z gorącego sera i białego wina.
6 Odpowiedzi
Fondue, choć bardzo popularne we Włoszech i we Francji, jest w rzeczywistości narodową potrawą kuchni szwajcarskiej.
Potrawa ta wywodzi się ze szwajcarskich gór. Chcieli jakoś wykorzystać suchy ser. Jak wiele takich potraw powstałych w przeszłości, dziś zrobiło się to modne w wielu krajach, w tym w Polsce.
Można zrobić fondue serowe, a można też czekoladowe. Są różne warianty tej potrawy.
Fondue jest narodową potrawą Szwajcarii, co jest szalenie ciekawe, ponieważ większości osób kojarzy się ona raczej z Francją lub ewentualnie z Włochami.
Fondue jest szwajcarskim daniem z roztopionego sera, podawanym we wspólnym garnku (caquelon lub garnek fondue) nad przenośnym piecem, zwanym réchaud. Piec jest ogrzewany świecą, albo lampą spirytusową.
Fondue spożywane jest poprzez zanurzanie chleba w serze widelcami z długimi końcówkami. Jako szwajcarskie danie narodowe fondue zostało wypromowane przez Szwajcarską Unię Serów (Schweizerische Käseunion) w latach trzydziestych XX wieku (jeszcze przed II Wojną Światową), a w Ameryce Północnej zostało spopularyzowane 30 lat później – w latach sześćdziesiątych XX wieku.
Tak jak napisały to osoby wyżej – fondue pochodzi ze Szwajcarii. Sama nazwa większości osób na myśl nasuwa od razu Francję. A tu proszę. Wcale nie.
Fondue pochodzi ze Szwajcarii. To tradycyjne danie szwajcarskie zyskało popularność w latach 30. XX wieku i jest uważane za narodową potrawę tego kraju.
Fondue jest przygotowywane z roztopionego sera, do którego zanurza się kawałki chleba przy użyciu długich widelców.
Ser jest często topiony z dodatkiem białego wina, czosnku i czasem innych dodatków, jak kirschwasser (wiśniowe brandy).
Istnieją różne warianty fondue, w tym fondue z czekolady, w którym macza się owoce lub ciasteczka, oraz fondue z mięsa, gdzie mięso jest gotowane w gorącym oleju lub bulionie.