Czy sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Czy sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika? Czy wstawia się go do zimnego? Po raz pierwszy będę piec sernik i ogólnie tylko dwa ciasta piekłam w życiu 🙂
Nie ma nic w przepisie, czy do nagrzanego piekarnika, czy do zimnego.
5 Odpowiedzi
Ja wkładam do rozgrzanego piekarnika, który jest ustawiony na 170 stopni C i piekę przez 50 minut.
Co prawda nie piekę ciast, ale wiem, że do rozgrzanego piekarnika wkłada się sernik, a przynajmniej tak się u mnie w domu robiło.
Nie wiem czy jest jakiekolwiek ciasto, które by się wkładało do zimnego piekarnika. Lub w ogóle jakikolwiek przepis. Wszystko zawsze wkładam do nagrzanego – ciasta, zapiekanki, pizzę, inne dania.
Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta, którego nie wstawiałoby się do nagrzanego piekarnika. Do zimnego piekarnika praktycznie nic się nie wstawia w trakcie pieczenia.
Tak, sernik powinien być wstawiony do nagrzanego piekarnika. Przed pieczeniem sernika, należy ustawić piekarnik na odpowiednią temperaturę, zazwyczaj wynosi ona około 160-180°C (320-356°F).
Po osiągnięciu żądanej temperatury, wstaw sernik do piekarnika i piecz przez określony czas, zwykle od 45 minut do 1,5 godziny, w zależności od wielkości i rodzaju sernika.