Czy serek homogenizowany ma laktozę i gluten?
Czy serek homogenizowany ma laktozę i gluten? Czy w serkach homogenizowanych znajduje się laktoza i gluten? Czy mając nietolerancję laktozy i glutenu, można jeść takie serki?
3 Odpowiedzi
Niestety serki homogenizowane zawierają laktozę i gluten, przy nietolerancji nie należy ich zatem spożywać.
Całe szczęście w dzisiejszych czasach, w prawie każdym supermarkecie, znajdziemy półkę z produktami bez laktozy czy glutenu. Warto tam zajrzeć i znaleźć odpowiadający nam zamiennik.
Jeśli serek homogenizowany będzie mieć fioletowe opakowanie, to prawdopodobnie nie ma laktozy (ale musi też być napisane na opakowaniu). Tak się przyjęło, że produkty bez laktozy mają fioletowe opakowania bądź fragmenty opakowań.
Co do glutenu – może zawierać gluten. Musisz zobaczyć na opakowaniu, co jest na ten temat napisane.
Tak, serek homogenizowany zazwyczaj zawiera laktozę, ponieważ jest produktem mlecznym. Co do glutenu, produkty mleczne, w tym serek homogenizowany, z natury go nie zawierają.
Jednakże, niektóre dodatki lub aromaty dodawane do serków homogenizowanych mogą zawierać gluten. W związku z tym, zawsze warto sprawdzić etykietę produktu przed spożyciem, szczególnie jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub bezlaktozowej.