Jak gotować soję? Gotowanie soi
Jak powinno gotować się soję? Ile czasu? Na jakim ogniu? Kiedy wrzucić do wody? Czy gotowaliście kiedyś soję? Jak ugotować soję?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/6588/611e27cd4abc8-bpthumb.jpg)
Jedną szklankę soi należy zalać 5 szklankami wody. Zostawić tak na 12 godzin (najlepiej na noc) do napęcznienia. Po tym czasie odlać wodę z soi i zalać ją świeżą wodą, w której soja powinna gotować się około 2-3 godziny (aż będzie miękka).
![](https://secure.gravatar.com/avatar/f63521f8fd172b62894c3c6540518f78?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ff63521f8fd172b62894c3c6540518f78.jpg&r=g)
Ja przygotowuję i gotuję soję tak samo jak w odpowiedzi wyżej. Kiedyś chciałam pominąć pierwszy etap- namaczanie, ale jednak jest to etap nie do pominięcia. Jak się zrobi wg przepisu wyżej to soja wychodzi idealna.