Czy gorzka czekolada ma żelazo i magnez? Czy zawiera gluten?
Czy gorzka czekolada zawiera gluten? Czy osoby nie mogące jeść glutenu mogą jeść gorzką czekoladę?
Czy gorzka czekolada zawiera magnez i żelazo? Albo chociaż jeden z tych pierwiastków?
4 Odpowiedzi
Gorzka czekolada jest źródłem magnezu. To dlatego, że kakao jest źródłem magnezu, a gorzka czekolada to głównie kakao.
Czekolada gorzka nie zawiera glutenu w sobie. Kakao nie ma glutenu, cukier też nie ma glutenu. Mleko też nie ma glutenu.
Gdyby w procesie produkcji czekolada miała być zanieczyszczona glutenem, to będzie informacja na opakowaniu.
Gorzka czekolada ma żelazo. Jest dość bogata w żelazo. 85 g gorzkiej czekolady zawiera 10 mg żelaza.
Zaś jeśli chodzi o magnez – 100 gram gorzkiej czekolady to aż 226 mg magnezu.
Dla porównania tyle samo banana ma tylko 27 gram magnezu.
Co do glutenu nie ma obaw. Jedynie jeśli chodzi o laktozę to może zawierać, jeśli jest domieszka krowiego mleka.