Czy owies ma gluten? Czy owies zawiera gluten?
Czy owies ma gluten, czy jest bezglutenowy? Czy owies zawiera gluten? Czy osoby, które nie tolerują glutenu, mogą spożywać owies, czy owies musi być wykluczony z diety?
6 Odpowiedzi
Owies pochodzi z innej rodziny zbóż niż pszenica, jęczmień czy żyto i nie zawiera szkodliwego glutenu. Co prawda w jakiś sposób może być zanieczyszczony glutenem na skutek kontaktu z innymi zbożami. Warto spróbować i zobaczyć jak się reaguje na owies.
Owies nie zawiera glutenu. Można go bezpiecznie jeść. Co prawda, jak pisze Ibramdom może mieć owies kontakt z innymi zbożami i może podłapać trochę glutenu. Ale to po prostu trzeba na sobie sprawdzić metodą prób i błędów.
Owies nie ma glutenu. Można go spokojnie zajadać. Ja jestem uczulona na gluten i na szczęście produkty zawierające owies mi nie szkodzą.
Jeśli nie wolno ci jeść glutenu, to owies mimo wszystko możesz spokojnie jeść. Tak więc płatki owsiane na śniadanie są wskazane dla bezglutenowców.
Owies to jest dobre źródło składników odżywczych dla osób, które nie tolerują glutenu. Można jeść owies przy nietolerancji glutenu.
Mój kolega choruje na celiaklię i nie może jeść glutenu. Ale owies może jeść, pytałem go o to. Jednak większości zbóż nie może, przerąbane. Prawie nic nie może jeść, większość rzeczy ma w sobie gluten. Człowiek naturalnie wyewoluował, aby trawić gluten. Ciekawe, skąd u niektórych ludzi biorą się takie patologie, że tego glutenu nie trawią.