Czym zastąpić szafran? Alternatywa dla szafranu
Gdy zdarzy wam się coś gotować i przepisie jest szafran (np. w paelli) i nie macie tego szafranu, i nie macie okazji kupić, bo jest p…….a niedziela niehandlowa, to co używacie zamiast szafranu? Czy jest jakaś dobra alternatywa dla szafranu? Czym zastąpić szafran?
6 Odpowiedzi
Nie ma idealnej alternatywy dla szafranu i wprawny nos wyczuje, że nie użyto szafranu.
Ale dobrą alternatywą będzie kurkuma, jak nie macie możliwości użycia szafranu. Ja już ratowałam się kiedyś kurkumą, gdy nie miałam szafranu.
Szafran jest drogi. Można zaparzyć płatki nagietka w łyżeczce wrzątku i to dodać do ciasta albo czegoś innego co robicie, nie wiem, np. kremu.
Tak jako ciekawostka, szafran dość często używa się w kosmetyce. Dzięki niemu procesy starzenia skóry znacznie się spowalniają.
Możesz spróbować curry, jeśli np. dodajesz szafran do rosołu. Albo rozmaryn.
Lub po prostu nie użyć szafranu. Gdy ja robię przepisy, zazwyczaj szafranu jest szczypta i obejdzie się bez niego.
Można spróbować kurkuję, bazylię lub jakieś zioła, które już co prawda nie będę mieć tego samego aromatu, ale nadadzą oryginalnego charakteru. Szafran ma szerokie zastosowanie.
Szafran dostarcza do organizmu takie witaminy jak A, C, B6, ryboflawinę, niacynę, i kwas foliowy.
Zawiera też mikroelementy, w tym fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, cynk. Pomarańczowa barwa bierze się z krocyny. Szafran może pomagać przy leczeniu depresji (ale nie będzie głównym lekiem).
Szafran trochę kosztuje, ale warto czasem wydać te pieniądze.
Szafran kojarzy mi się jakoś ze świętami. Jak byłem u rodziców na święta to po drodze miałem kupić szafran i chyba dlatego.
Szafran jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny, że nie ma dla niego alternatywy. Jeśli jest w przepisie, a nie mamy go, to lepiej pominąć ten składnik.