Z czym jeść szparagi? Z czym podawać szparagi?
Z czym jeść szparagi? Z czym podawać szparagi? Z czym szparagi zrobić na obiad? Jak podać szparagi do obiadu? Jakie przepisy na szparagi do obiadu znacie? Jakie są dobre dania obiadowe ze szparagami?
5 Odpowiedzi
Szparagi chociaż są drogie, to są super zdrowe i warto je dokładać do codziennej diety. Ja robię zielone szparagi napatelni z jajkiem, są przepyszne. I najlepsze jest to, że nie trzeba ich wcale dłużo smażyć czy gotować. Wystarczą dosłownie dwie minuty.
Można upiec w piekarniku z innymi warzywami, polać oliwą z oliwek i zjeść ze smakiem.
Super wychodzą szparagi z piekarnika. Jeżeli nie zależy Ci na liczeniu kalorii, możesz je zawinąć w cienko pokrojone plastry boczku 🙂
Szparagi są bardzo pyszne z kozim serem. Nie powinno się ich gotować zbyt długo. Około 5 minut wystarczy.
1. Szparagi zawinięte w boczek lub prosciutto – łatwy sposób na wykwintne przystawki, które z pewnością zrobią wrażenie na gości.
2. Penne z fetą i cytryną – kremowy sos z fetą i cytryną dodaje głębi smaku, idealnie komponując się z szparagami.
3. Sałatka z szparagami i krewetkami – świeża i lekka sałatka, gdzie szparagi są połączone z krewetkami i delikatnym sosem.
4. Tarta z szparagami i serem kozim – szparagi są gwiazdą tej tarty, podkreślając smak koziego sera i chrupiące ciasto.
5. Jednogarnkowy kurczak z balsamico i szparagami – proste danie, które łączy balsamico, kurczaka i szparagi, tworząc pyszne danie główne.