Czy frytki mają gluten?
Czy frytki mają gluten? Czy frytki zawierają gluten? Czy też frytki nie zawierają glutenu? Czy frytki w McDonald’s są bez glutenu?
6 Odpowiedzi
Tradycyjne frytki z ziemniaków są bezglutenowe, ponieważ ziemniaki same w sobie glutenu nie zawierają. Niestety nie jestem pewna, co w przypadku frytek z McDonald’s, bo raczej są solone, a sól czasami bywa zanieczyszczona glutenem.
Jeśli zrobisz sobie frytki w domu z samych ziemniaków na świeżym oleju rzepakowym – nie mają glutenu.
Ale jak kupisz gotowe, mrożone frytki, które wcześniej były już smażone lub przyprawiane – mogą mieć gluten.
Ziemniaki nie zawierają glutenu.
Gdy kupujesz gotowe mrożone frytki i nie mają one glutenu, to na opakowaniu będzie odpowiednia informacja. Jeśli mogą być zanieczyszczone glutenem, to nie będzie informacji.
W barach i restauracjach fast foodowych zazwyczaj są zanieczyszczone glutenem. Mogą być np. smażone w jednym tłuszczu z innymi potrawami.
Pamiętajcie, że spożywanie glutenu samo w sobie nie jest niezdrowe i glutenu nie powinny jeść tylko osoby, które zrobiły sobie badania i mają potwierdzoną nietolerancję. Człowiek naturalnie wyewoluował, aby trawić gluten.
Znacznie bardziej niezdrowe jest spożywanie mięsa, niż glutenu. Współczesne hodowle są faszerowane antybiotykami i innymi farmaceutykami. Zwierzęta są trzymane w drastycznych warunkach i ogromnym stresie.
Ziemniaki glutenu nie mają. Najlepiej samemu sobie zrobić frytki. Wtedy wiemy, co w nich jest zawarte.
Olej może być zanieczyszczony glutenem, jeśli było w nim smażone coś innego. Ketchup lub przyprawy też mogą mieć. Same ziemniaki nie mają glutenu, olej rzepakowy czy słonecznikowy też nie.