W jakich produktach jest glukoza?
W jakich produktach jest glukoza? Glukoza to rodzaj cukru. Które produkty mają glukozy? W których produktach jest jej więcej, a w których mniej? Jakie produkty zawierają glukozę? W jakich pokarmach jest glukoza?
2 Odpowiedzi
Glukoza to jeden z rodzajów cukrów. Jest ona w bardzo wielu produktach, np. w słodyczach, pączkach.
W mleku bez laktozy też jest glukoza, gdyż laktoza rozkładana jest na glukozę i galaktozę (chyba, że mleko jest przetwarzane inaczej i laktoza jest całkiem usuwana, ale ten proces rzadko się stosuje).
Glukoza występuje w bardzo wielu produktach – bananach, śliwkach, czereśniach, suszonych owocach, figach, jabłkach, winogronach. Jest też w kukurydzy, miodzie, cebuli, papryce.
W warzywach jest jej bardzo mało, więcej w owocach. Im słodszy owoc, tym więcej glukozy (przeważnie).