Czym zastąpić maślankę? Co zamiast maślanki?
Czym można zastąpić maślankę? Jakie są alternatywy dla maślanki? Czy są jakieś zamienniki dla maślanki? Np. jak w przepisie na ciasto czy babeczki jest maślanka, to co można użyć zamiast maślanki?
5 Odpowiedzi
Jogurcik jest pyszny albo kefir. W zasadzie to prawie to samo ale można zawsze pokombinować. W smaku są trochę inne.
Faktycznie kefir albo rozwodniony jogurt naturalny dobrze się tu sprawdzą. Do ciasta zamiast maślanki możesz spróbować też dodać mleko lub nawet sok pomarańczowy.
Zamiast maślanki śmiało można dodać kefir jeśli jest. Można też delikatnie rozwodnić naturalny jogurt, smak delikatnie się różni, ale niewiele. Myślę, że ujdzie tez zsiadłe mleko lub świeże mleko, tylko wtedy trzeba by dodać troszkę mniej płynu, żeby konsystencja się zgadzała w całości przepisu.
Można zastąpić maślankę kilkoma innymi składnikami, które pełnią podobną rolę w przepisach. Oto niektóre z nich:
1. Mleko z octem lub sokiem z cytryny. Można dodać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny do 1 szklanki mleka i odczekać kilka minut, aż mleko zgęstnieje i zacznie się ścinać.
2. Mleko skondensowane z wodą i octem. W przepisie na naleśniki z maślanki można zastąpić maślankę mieszanką mleka skondensowanego, wody i łyżeczki octu.
3. Mleko zakwaszone. Można też przygotować własne mleko zakwaszone, dodając do mleka nieco kwasu, na przykład cytrynowego.
Zamiast maślanki można użyć kefiru albo jogurtu greckiego. Ewentualnie nada się także zsiadłe mleko.
Można także samemu przygotować maślankę z mleka: do szklanki mleka należy dodać łyżeczkę soku z cytryny albo białego octu. Odstaw na bok (nie w lodówce) i zaczekaj aż na górze wytrąci się zsiadłe mleko. Gdy to się stanie wystarczy wymieszać i masz już maślankę.