Czy kawior można mrozić? Czy można smażyć? Czy tuczy?
Czy kawior można mrozić? Czy kawior można smażyć? Czy kawior tuczy? Ktoś z was jadł kiedyś kawior? W jakiej formie / z czym? Czy kawior jest kaloryczny? Mrożony kawior nie straci swojego smaku i właściwości?
5 Odpowiedzi
Wszelkiego rodzaju produkty po zamrożeniu tracą swoje właściwości, to samo będzie z kawiorem.
Kawior może być mrożony. Może utracić część właściwości, ale nie wszystkie. Przemysłowo się go mrozi „szokową” metodą, ale w domu tak się nie da zbytnio.
Przed zamrożeniem kawioru / ikry należy umieścić ją durszlaku i wypłukać, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie musisz osolić kawior, dodać do niego trochę oleju roślinnego i kwasu sorbinowego. Dzięki temu nie utraci on swojego smaku po zamrożeniu. Trzeba hermetycznie zamknąć pojemniki, do których wkładamy kawior. Muszą być suche i szczelne. Jeśli masz tryb szybkiego zamrażania u siebie, to ustaw go.
O wiele lepiej przechowywać kawior w lodówce.
Ikra / kawior jest bardzo odżywczy. Więc jeśli by się go jadło w bardzo dużych ilościach, to na pewno tuczy. Ale tak jest z większością potraw.
Około 30% ikry składa się z łatwo przyswajalnego białka.
Kawior jest źródłem cennych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – podobnie jak ryby czy tłuszcze roślinne.
Kawior ma też w sobie witaminy z grupy B i D, kwas askrobinowy, żelazo, jod, tokoferole.
Czy kawior można smażyć? Tak, smażenie kawioru jest dozwolone. Najlepiej smakuje z jajkiem.
Na patelnie musisz nalać dużą ilość oleju roślinnego, aby przykrył dno. Ikra zmieni kolor podczas smażenia. Najpierw ma kolor szarobrązowy, a docelowo będzie on podchodzić pod żołty / pomarańczowy.
Wrzucasz na rozgrzaną patelnię razem z jajkiem. Albo możesz około 20 sekund przed jajkiem wrzucić kawior, zależy jak bardzo ma być ścięte jajko.
Kawioru nie zaleca się mrozić, ponieważ może to wpłynąć na jego smak i konsystencję.
Nie jest także polecane smażenie kawioru, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć jego delikatny smak.
Co do wartości kalorycznej, kawior jest uważany za produkt o wysokiej zawartości kalorii. 100 gramów kawioru zawiera około 250 kalorii.
Jednak kawior jest także bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, więc spożywanie go z umiarem może być częścią zdrowej diety.
Nie jest to do końca prawda. Pewne metody mrożenia na pewnych produktach powodują, że właściwości nie są utracone. Może częściowo, ale nie całkowicie.