Czy sos sojowy jest wegański? Czy ma gluten? Czy jest lekkostrawny?
Czy sos sojowy jest wegański? Czy sos sojowy ma gluten? Czy jest lekkostrawny?
Czy osoba nietolerująca glutenu może jeść sos sojowy? Czy osoby, które muszą być na lekkostrawnej diecie, mogą dodawać sobie sos sojowy do potraw? Czy weganie jedzą sos sojowy?
4 Odpowiedzi
Są różne wersje sosu sojowego. Niektóre z nich są zdrowsze, a inne mają pełno chemicznych dodatków. Więc musisz dokładnie czytać etykiety żeby wiedzieć jaki mają skład.
Sos sojowy jest produktem wegańskim. Powstaje on w wyniku fermentacji soi i zbóż, wody i soli. Można go stosować, zamiast soli. Tych sosów jest pełno, ale każdy praktycznie jest mocno słony w smaku i ma ciemny, brązowy kolor.
Jedne są trochę gęstsze, inne rzadsze, może być inny posmak. Ale sos sojowy jest wegański. Jeśli zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego – to nie jest sos sojowy.
Sos sojowy może mieć gluten. Jeśli chcesz bezglutenowy sos sojowy, to poszukaj takiego, który będzie mieć oznaczenie, że jest gluten-free.
W Korei, Japonii, Indonezji, Chinach, Tajlandii, na Filipinach czy w Singapurze sos sojowy to podstawa w diecie. I wielu innych krajach także.
Czy sos sojowy jest lekkostrawny? Tak. Sos sojowy nie jest ciężkostrawny. Ciężkostrawne są niektóre warzywa, mięso wieprzowe, mięso wołowe, smalec.
Sos sojowy jest dobry, tylko w rozsądnych ilościach, gdyż ma w sobie dużo soli.