Jak rozpuścić miód do nalewki?
Jak rozpuścić miód do nalewki? W jaki sposób rozpuścić miód, aby dodać go do nalewki? Czy wrzucić skrystalizowany, czy jakoś go rozpuścić wcześniej?
4 Odpowiedzi
Miód najprościej rozpuścić poprzez umieszczenie słoiczka w garnku, gdzie jest ciepła woda (mająca poniżej 40 stopni C, pod wpływem wyższej temperatury miód traci pewne bardzo cenne właściwości). Taki miód umieszczony w garnku z ciepłą wodą należy co jakiś czas przemieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Miód przed dodaniem najlepiej rozpuścić, dzięki temu nalewka lepiej i szybciej się wymiesza, że wszystko mogło się przegryźć. Dobrym sposobem jest rozpuszczenie go w kąpieli wodnej bo wtedy nie doprowadzimy go do zagotowania.
Aby rozpuścić miód do nalewki, potrzebne będą: szklanka wody, mała szczypta soli, szklanka miodu i szklanka wódki.
Najpierw dodaj szklankę wody do garnka, a następnie dodaj szczyptę soli. Zagotuj wodę, a następnie dodaj szklankę miodu. Mieszaj miód, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Do ostudzonego miodu dodaj szklankę wódki. Wymieszaj dokładnie i gotowe.
Rozpuść wód w wodzie o temperaturze 40 stopni lub niższej. Wtedy miód zachowa wszystkie swoje wspaniałe właściwości. Cześć z nich zginie po zmieszaniu z alkoholem w nalewce, ale nie wszystkie.