Z jakiej części indyka są medaliony?
Z jakiej części indyka są medaliony? Z której części indyka robi się medaliony? Jak zrobić medaliony z indyka?
3 Odpowiedzi
Medaliony z indyka robi się z filetu lub udka bez kości. Mięso, bez względu na to, jakiego używamy przepisu, powinno najpierw zostać umyte i oczyszczone. Po ewentualnym pokrojeniu należy je przyprawić – najlepiej tylko solą i pieprzem. Tak przygotowane medaliony można np. usmażyć na patelni, oczywiście na złoty kolor. Znam przepis na medaliony z indyka z marchewką, groszkiem i cebulą. W tym przepisie do usmażonego mięsa należy dodać cebulę oraz pokrojoną z kostkę marchewkę, a następnie dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Po upływie tego czasu trzeba dolać 200 ml śmietany słodkiej lub 18% do zup i sosów, a po tym wrzucić zielony groszek. Doprawiamy tylko solą i pieprzem, a jeśli poczujemy taką potrzebę, możemy dodać jeszcze kilka łyżek wody. To wszystko razem dusimy przez 3-4 minuty, czyli do momentu, aż groszek będzie miękki.
Medaliony to po prostu filet. Ktoś wymyślił dla indyczego fileta taką nazwę i już tak zostało.
Medaliony z indyka są zazwyczaj przygotowywane z piersi indyka, która jest chudym i miękkim mięsem. Piersi indyka są idealne do przygotowania medalionów ze względu na ich jednorodną strukturę i łatwość w krojeniu na jednolite kawałki. Niezależnie od tego, czy są grillowane, smażone czy pieczone, medaliony z piersi indyka są smaczne i zdrowe.