Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku?
Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku? Ile powinno się mieć cukru we krwi? Jaki jest dopuszczalny poziom? A jaki poziom cukru we krwi może martwić?
3 Odpowiedzi
Prawidłowy poziom cukru we krwi u osoby zdrowej po posiłku powinien wynosić około 130. Jest to optymalna wartość w moim przypadku, ale każdy jest inny – należy to podkreślić dokonując pomiarów.
Prawidłowy poziom cukru u osoby zdrowej po zjedzeniu powinien maksymalnie wynosić do 140mg/dl. Po jedzeniu przez 2-3 godziny może być wyższy, jednak po 120 minutach nie powinien przekraczać 140 mg/dl. Na czczo powinien mieścić się w przedziale 70-99 mg/dl. Wszystko powyżej tych norm warto zbadać i obserwować swój organizm jak się czujesz po danym posiłku.
Prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku powinien oscylować w granicach 140 mg/dl (7,8 mmol/l) dla zdrowych osób. Dla osób z cukrzycą, wartość ta może być nieco wyższa, ale zazwyczaj nie powinna przekraczać 180 mg/dl (10,0 mmol/l).
Pamiętaj jednak, że te wartości mogą się różnić w zależności od indywidualnych stanów zdrowia i powinny być zawsze konsultowane z lekarzem.