Przetwory na zimę – jakie zrobić?
Robicie przetwory na zimę czy raczej odchodzicie od tego typu zajęć na rzecz gotowych słoików kupionych w sklepach i marketach?
9 Odpowiedzi
A sałatki? Jeśli tak to jakie? Tylko z ogórków lub pomidorów? Podajcie jakieś sprawdzone przepisy. A jeśli marynować to co, poza papryką czy grzybkami?
Marynowana papryka, cukinia na sposób żydowski, buraki do sałatki czy siekany szczaw do zupy to tylko kilka z naszych propozycji. W naszej galerii zobaczycie też kilka pomysłów na ogórki i pomidory, chyba najpopularniejsze w naszym kraju warzywa, z których robi się przetwory.
w jakiej galerii jeśli można wiedzieć ?
Haha, też jestem ciekawa.
Sałatka z papryki i ogórków czy sałatka szwedzka to idealny dodatek do obiadu lub na kanapki, kiedy zimą brakuje świeżych warzyw.
Ja mam dwójkę dzieci i co roku robię zapasy na zimę z owoców. Dżemy np. ze śliwek węgierek, truskawek, borówek, jabłek – z czego tylko się da. W sklepach to tylko sama chemia.
Z jabłek dobre są zarówno takie całkiem „rozgotowane” na papkę, jak i takie starte na tarce o grubych oczkach i zasypane cukrem i zapasteryzowane. Te drugie sprawdzają się zwłaszcza – przy dzieciach – do makaronu bądź zapiekane z ryżem w piekarniku 🙂
Polecam też z wiśni i czereśni, pycha! W ogóle dżemy domowej roboty sprawdzają się zawsze – i do kanapek na śniadanie lub kolację i nawet na obiad – do naleśników 🙂
oooo przypomniały mi się takie domowe powidła babci 🙂 mniam! domowe dżemy super sprawa – te duże kawałki owoców
U mnie najszybciej schodzą zawsze z truskawek, wiśni i czereśni. Aż później trzeba przeszukiwać piwnicę, by znaleźć ten upragniony słoiczek 😀
ja robię już coraz rzadziej. Wcześniej kisiłam ogórki i kapustę w beczce no i korniszony teraz te rzeczy kupuję w sklepie a w domu zdarza mi się robić np leczo i do słoiczków na zimę. Czasem ćwikła, ogórki marynowane z curry, soki np z wiśni. Z malin sok tak żeby był do herbatki 🙂 rzadziej kompoty. Jabłka z cynamonem zapiekane czasem do słoiczków wkładam to można potem dodać do ryżu lub takiej szarlotki na szybko. Sałatka szwedzka – ogórki papryka cebula 🙂 grzybki marynowane robi mój tata – rydze maślaki prawdziwki. U rodziców modra kapusta czasem też w słoiczkach jest robiona 🙂
a no i domowe dżemy ! i ketchup i przecier pomidorowy 🙂
Sok malinowy wręcz uwielbiam! Na jesień i zimę jak znalazł 🙂
Dopiero zaczynam przygodę z przetworami.Drugi rok z rzędu robię ogórki kiszone i konserwowe, przecier pomidorowy,kompoty z wiśni i śliwek, paprykę oraz grzybki marynowane. Do tej pory wszystko się udawało. Niestety w tym roku już wiem, że zawaliłam ogórki kiszone- podobno kobiety w ciąży nie powinny ich robić, bo nie wychodzą. Przyznam, zbagatelizowałam temat.
U mnie w domu zawsze robimy dużo dżemów i soków, ze względu na dzieci. Dodatkowo zawsze kisimy albo konserwujemy ogórki oraz robimy sałatki z zielonych pomidorów – przydają się zwłaszcza do obiadu, gdy nie ma pomysłu na sałatkę 😉
Ja robię dużo sałatek,z buraczków, papryki,ogórki kiszone,korniszony,grzybki marynowane.Zawsze mam coś gotowe jako dodatek do obiadu.
W zimę jest mniej owoców ponieważ w Polsce sezon jest tylko latem. Najlepiej w związku z tym zrobić sobie zapas kompotów, aby dostarczać sobie odpowiednich witamin. Grzyby marynowane to także świetny dodatek do obiadu i moja mama zawsze robi na zimę.
Bardzo chetnie zaprawiam ogorki,robie kompoty.