Ile zarabia szef kuchni w Norwegii?
Ile zarabia szef kuchni w Norwegii? Jakie są zarobki na stanowisku szefa kuchni w Norwegii? Czy szef kuchni w Norwegii dobrze zarabia? Ktoś z was pracuje w Norwegii jako szef kuchni?
5 Odpowiedzi
Zarobki szefa kuchni nie są dla mnie zadowolające. Często jest za gorąc, zbyt duży pośpiech, presja i stres. I jeszcze czasami oceniają Cię ludzie, którzy nie znają się na tym, co oceniają.
Szef kuchni w Norwegii zarabia miesięcznie około 32000 koron norweskich. To jest mniej więcej 3160 euro i 3400 dolarów amerykańskich.
Doświadczeni szefowie kuchni w prestiżowych restauracjach potrafią zarobić nawet około 600 000 NOK rocznie – 63 600 USD, 60 000 euro.
Ale to już jest szczytowy próg. Większość zarabia około 250 000 – 450 000 koron rocznie.
Gdy ja zaczynałem jako szef kuchni, zarabiałem miesięcznie 25 000 koron. Teraz zarabiam 35 000 i to jest dla mnie bardzo dużo. Gdybym się przeprowadził do Oslo, prawdopodobnie zarobiłbym jeszcze więcej. Ale nie chcę się przeprowadzać.
Myślę, że jakieś 3-4 tys. euro przynajmniej. Średnie zarobki w Norwegii we wszystkich branżach są bardzo wysokie.