Czy gotowanie zabija pasożyty?
Czy jeśli w żywności jest jakiś pasożyt, to czy po ugotowaniu ten pasożyt zostanie zabity? Czy gotowanie zabija pasożyty? Czy też pasożyty są w stanie przetrwać proces gotowania?
5 Odpowiedzi
Tak, gotowanie, pieczenie i smażenie zabija pasożyty.
Mimo wszystko: jeśli masz podejrzenie, że w jakimkolwiek składniku lub daniu znajdują się pasożyty, dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest to wyrzucić niż spożyć.
Gotowanie zabija większość pasożytów. Nigdy nie możemy być pewni, że wszystko jest wybite w 100%. Jeżeli bierzemy mięso z nieznanych źródeł niezwłocznie trzeba je zbadać. Larwy tasiemca nawet po ugotowaniu mogą zaatakować nasz organizm.
Widać to nawet po tym jak masz mięso, które już jest na granicy i je zagotujesz to jest dobre po ugotowaniu. Bo wszystko co się tam rozwijało nie przetrwa takiej temperatury.
W większości pasożyty powinny umrzeć. Ale nigdy nie ma 100% pewności. Dlatego należy kupować mięso tylko ze znanych miejsc, w których masz pewność, że było ono badane.
Tak, wszelka obróbka cieplna powinna zabić pasożyty i ich larwy. Dotyczy to zarówno mięsa, jak i owoców oraz warzyw. Jeśli chodzi o temperaturę to 60 stopni Celsjusza to takie minimum, żeby powybijać tych niechcianych gości.