Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Zamienniki, alternatywy
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Co zamiast mąki ziemniaczanej? Jakie są zamienniki mąki ziemniaczanej? Znacie jakieś alternatywy mąki ziemniaczanej?
5 Odpowiedzi
Jeśli potrzebujesz mąki ziemniaczanej do zagęszczenia ciasta, jako alternatywę możesz użyć budyniu. Budyń ma w składzie mąkę ziemniaczaną. Przy okazji smak będzie przyjemniejszy.
Możesz użyć mąki pszennej. Wiadomo że jest to inny typ mąki i wpłynie to na smak potrawy, ale jeśli nie masz mąki ziemniaczanej ani innej sensownej alternatywy to możesz się tym poratować.
Spokojnie możesz jako alternatywy użyć mąki orkiszowej albo chociażby mąki ryżowej. Rezultat powinien być podobne do mąki ziemniaczanej. Inna mąki też mogą służyć jako zamienniki.
Mąkę ziemniaczaną możemy zastąpić ewentualnie pszenną. Ale dobrym pomysłem są inne mąki skrobiowe czyli mąka z tapioki albo maizena czyli skrobia kukurydziana. Są one super zamiennikami. Mąki te są coraz bardziej popularne w Polsce więc nie powinno być problemu z ich zakupem.
Mąka ziemniaczana może być zastąpiona również mąkami: pszenną, gryczaną, kukurydzianą lub ryżową.
Każda z tych mąk ma właściwości, które czynią ją odpowiednią do zastąpienia mąki ziemniaczanej.
Mąka pszenna jest idealna do ciast, gryczana do zup i zapiekanek, kukurydziana do frytek i klusek, a ryżowa do deserów.
Wybierając mąkę zamiast mąki ziemniaczanej, należy upewnić się, że wybrana przez Ciebie mąka ma odpowiednie zastosowanie i zawiera odpowiednie składniki, które pasują do efektu, jaki chcesz osiągnąć.