Czy serek topiony ma laktozę i gluten?
Czy serek topiony ma laktozę i gluten? Mam dość silną nietolerancję na laktozę i lekką nietolerancję na gluten (robiłem sobie badania). Czasem jest produkty z glutenem, nie wyobrażam sobie nie zjeść czasem pączka czy jakiegoś ciasta. Ale staram się limitować.
Czy serek topiony ma gluten? Chyba ma laktozę, prawda? W końcu to nabiał i raczej jest z mleka krowiego. A czy ma gluten w składzie? Raczej nie powinien mieć, ale wolę się upewnić.
4 Odpowiedzi
Jeśli coś nie ma glutenu to powinno mieć oznaczenie, że go nie ma. Obecnie ciężko jest dostać produkty, które go nie zawierają, chyba, że pójdziesz do półek z rzeczami, które są oznakowane jako BIO i zdrowa żywność. Wtedy możesz trafić na produkty bez glutenu, muszą mieć przekreślony kłos na opakowaniu, napis gluten free itp.
Niestety teraz na gluten można trafić wszędzie, nawet tam gdzie w ogóle nie powinno być domieszki zbóż. Jak na przykład w czekoladzie, płatkach owsianych, mące kukurydzianej, płatkach kukurydzianych, kiełbasie i wędlinach, serach.
Sery topione zawierają laktozę, no chyba, że będzie wyraźnie napisane, że są bez laktozy.
Na pewno serek topiony ma laktozę, ponieważ to produkt pochodzenia mlecznego. A wszystkie produkty pochodzenia mlecznego mają laktozę, chyba że kupuje się specjalny produkt bez laktozy (który ma fioletowe opakowanie i jest napisane, że nie ma laktozy).
Niemniej jednak w Polsce i Europie około 97% populacji bez problemu trawi laktozę. To wśród Azjatów jest problem z laktozą (przestają trawić laktozę około 5 roku życia), co wynika z uwarunkowań genetycznych.
W moim otoczeniu sporo osób sobie przypisuje nietolerancję laktozy, ale nikt sobie nie chce zrobić badań. Ja też sobie przypisywałem, zrobiłem badania i voila – nie mam problemów z trawieniem laktozy. Moje problemy pokarmowe wynikały z obżarstwa (zbyt duże porcje, zbyt dużo deserów, za dużo mięsa).
Serek topiony może zawierać w sobie gluten. Jeden ze składników serka może mieć gluten, bądź może być zanieczyszczony glutenem w trakcie produkcji. Jeśli masz zrobione badania i cierpisz na nietolerancję glutenu, najlepiej zaopatrywać się w sklepach z produktami bezglutenowymi. Tylko około 1% populacji ma problem z trawieniem glutenu.
Przeciętny człowiek trawi gluten bez problemu. Zbyt dużo tłuszczy zwierzęcych i słodyczy w diecie powoduje problemy pokarmowe. A także zbyt duże ilości alkoholu (nawet jedno piwo dziennie to za dużo i będzie powodować problemy po dłuższym czasie).
Ja mam serek topiony i na opakowaniu jest napisane, że może zawierać gluten. Jeśli nie ma tego napisane, to wtedy chyba nie ma.