Nietypowe połączenia kulinarne
Co nietypowego lubicie łączyć ze sobą, coś co na pozór do siebie nie pasuje, a potraficie się tym zajadać z przyjemnością?
9 Odpowiedzi
Gdy byłam w ciąży z chęcią zajadalam zupkę zagryzajac paczkiem ???? na obecną chwilę nie polecam. Natomiast polecam mięso z kurczaka w sosie na słodko. Brzmi niezbyt apetycznie ale smakuje znakomicie , o ile nie przesadzimy ze słodyczą sosu ????
Produkty :
350g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/4 ananasa
1 lyz mąki ziemniaczanej
2 lyz imbiru (może być świeży)
1 ząbek czosnku
1/4 octu ryżowego (ja dodaje taką samą ilość soku z cytryny)
4 lyz cukru
Pieprz
Olej
Ketchup
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć.
Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.
Ale to raczej typowe danie 🙂
Ja Jadłam kiedyś sałatkę z wołowiny z arbuzem. Była naprawdę smaczna a nastawialam się na tragedię. Tak samo z gruszka z kozim serem. Ciekawią mnie też połączenia mięsa z owocami morza ale tego nigdy nie próbowałam
Wszystko przed Tobą 😉
jesli będe miała okazje to napewno spróbuję. Jadłam zupe z małżami i była super!
Feta z tuńczykiem
-sałata lodowa
-3 pomidory
-duży ogórek
-ser feta półtłusty
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-3 łyżki musztardy
-sól i pieprz do smaku
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Ser feta odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. Wszystko mieszamy w misce, następnie dodajemy tuńczyka i musztardę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Łosoś z mozzarellą
-mieszanka sałat (najlepiej z rukolą)
-1 mozzarella
-2 pomidory
-opakowanie łososia w plastrach
-1 czerwona papryka
-świeża bazylia
-2 łyżki oliwy truflowej
-1 łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz
Sałatę przekładamy do miski. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w paseczki. Mozzarelle i łososia rwiemy na nieregularne kawałki i przekładamy do salaterki. Całość skrapiamy oliwą truflową i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy poszatkowaną bazylią.
Ananas ze słonecznikiem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-opakowanie łuskanego słonecznika
-2 łyżki majonezu
-sól i pieprz do smaku
Kukurydzę odcedzamy i przesypujemy do miski, następnie dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Pestki słonecznika mocno prażymy na suchej patelni. Ostudzone dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy z majonezem, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (jeśli majonez jest wystarczająco słony, rezygnujemy z soli).
Pytałam o bardziej nietypowe smaki, na myśl o których niejeden by się skrzywił 🙂
to są raczej „normalne” dania. nie widzę w nich nic nietypowego
dokładnie. zakładając temat miałam na myśli połączenia słodkiego z kwaśnym, albo coś co z pozoru kompletnie do siebie nie pasuje, a jednak komuś takie połączenie smakowe nie wiadomo czemu, ale odpowiada 🙂
Ja uwielbiam kanapki z masłem orzechowym (takim typowym, ponad 90% orzechów) i miodem 🙂 nie wiem na ile jest to nietypowe połączenie, ale myślę, że niewiele osób tego próbowało 🙂
Aaaa, jeszcze mi się przypomniało: na studiach, zwykle jako before party przy szykowaniu się, wraz z koleżanką do winka czy szampana jadłyśmy chipsy, chałwę i lody. Taki nasz ulubiony imprezowy skład 🙂
Niedawno na kanapkę spadł mi biały ser i kiełbasa. Taki przypadek. Przy piwku 😉 Muszę przyznać, że nawet całkiem nieźle to smakowało.
Bardzo lubię jeść sernik z chipsami, a w szczególności z tymi cebulowymi. Innym dość nietypowym połączeniem, którego próbowałam, jest też jedzenie waniliowego Danio z orzeszkami w cebulowej panierce. Oba te połączenia bardzo polecam.
Słodycz sosu uzyskana poprzez dodanie miodu?