Czy żółta cukinia jest jadalna? Jakie ma właściwości?
Czy żółta cukinia jest jadalna? Jakie ma właściwości żółta cukinia? Czym różni się żółta cukinia od zielonej? Jedliście kiedyś żółtą cukinię?
5 Odpowiedzi
Jak najbardziej, cukinia żółta jest jadalna. Ja ją lubię z patelni, albo na grillu. Ma witaminy w sobie, tak jak każde warzywo.
Cukinia żółta, podobnie jak zielona, ma w sobie witaminę C, która pomaga w regeneracji tkanek, przyswajaniu żelaza, poprawia kondycję dziąseł.
Cukinia dobrze wpływa też na pracę mózgu i układu nerwowego, ponieważ ma witaminę B.
Cukinia żółta jest jadalna. Mnie obie smakują tak samo – i żółta i zielona.
Powyżej chyba nikt nie napisał, że cukinia ma też witaminę A. Witamina A wspiera odporność organizmu (podobnie jak witamina C), a także wpływa na utrzymanie dobrego wzroku.
Cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, żołądka czy jelit. Ma niski indeks glikemiczny, więc również cukrzycy mogą sobie na nią pozwolić.
![](https://allans.pl/storage/avatars/35647/1663946543-bpthumb.jpg)
Żółta cukinia jest jadalna i równie smaczna, co jej zielona koleżanka. Ogólnie cukinia jest bardzo zdrowa i wartą włączyć ją do diety. Jeśli masz kawałek ziemi to warto pomyśleć o tym, żeby hodować własną cukinię.