Czy żółta cukinia jest jadalna? Jakie ma właściwości?
Czy żółta cukinia jest jadalna? Jakie ma właściwości żółta cukinia? Czym różni się żółta cukinia od zielonej? Jedliście kiedyś żółtą cukinię?
5 Odpowiedzi
Jak najbardziej, cukinia żółta jest jadalna. Ja ją lubię z patelni, albo na grillu. Ma witaminy w sobie, tak jak każde warzywo.
Cukinia żółta, podobnie jak zielona, ma w sobie witaminę C, która pomaga w regeneracji tkanek, przyswajaniu żelaza, poprawia kondycję dziąseł.
Cukinia dobrze wpływa też na pracę mózgu i układu nerwowego, ponieważ ma witaminę B.
Cukinia żółta jest jadalna. Mnie obie smakują tak samo – i żółta i zielona.
Powyżej chyba nikt nie napisał, że cukinia ma też witaminę A. Witamina A wspiera odporność organizmu (podobnie jak witamina C), a także wpływa na utrzymanie dobrego wzroku.
Cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, żołądka czy jelit. Ma niski indeks glikemiczny, więc również cukrzycy mogą sobie na nią pozwolić.
Żółta cukinia jest jadalna i równie smaczna, co jej zielona koleżanka. Ogólnie cukinia jest bardzo zdrowa i wartą włączyć ją do diety. Jeśli masz kawałek ziemi to warto pomyśleć o tym, żeby hodować własną cukinię.