Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Czy można trzymać w lodówce?
Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Czy można trzymać w lodówce? Czy też ciasto drożdżowe przechowujemy w temperaturze pokojowej? W lodówce może by dłużej zachowało świeżość?
4 Odpowiedzi
Jasne, można mrozić ciasto drożdżowe – zarówno surowe, jak i upieczone. Ciasto drożdżowe można też trzymać w lodówce; spowolni to aktywność drożdży, ale nie zatrzyma jej całkowicie.
Tak, można trzymać w lodówce ciasto drożdżowe – np. takie nie upieczone na pizzę. Niska temperatura spowalnia aktywność drożdży, jednak aktywność ta nie zostaje całkowicie zatrzymana.
Takie upieczone ciasto drożdżowe na słodko też można trzymać spokojnie w lodówce, nie zepsuje się tam.
Jeśli masz ciasto na pizzę i musisz je przechować, to najlepiej w lodówce.
Zaś ciasto drożdżowe nie na pizzę, tylko to tradycyjne ciasto, możesz też, ale nie musisz. Możesz trzymać np. w chlebaku. Najlepiej wsadzić je do jakiegoś pojemnika lub czymś przykryć, inaczej szybko wyschnie. A w lodówce najdzie zapachami, jak tak luzem zostawisz.
Świeżo upieczone i ostudzone ciasto drożdżowe można mrozić. Jak już będziemy chcieli je ponownie zjeść to wystarczy przez chwilę podgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Upieczone ciasto drożdżowe nie trzeba wkładać do lodówki. Może ono stać w temperaturze pokojowej. Jednak należy je włożyć do szczelnego pojemnika albo folii spożywczej, żeby nie wysychał.