Czy grzyby marynowane są zdrowe?
Czy grzyby marynowane są zdrowe? Czasami dostawałem od babci takie grzyby i bardzo mi smakują. Ostatnio też widziałem w biedronce. Czy grzyby marynowane są zdrowe? Czy warto je jeść? Mają jakieś witaminy lub inne dobre składniki odżywcze?
2 Odpowiedzi
Kiedyś każdy robił marynaty i takie przetwory z octem były na porządku dziennym. Ale wtedy nie było w innych produktach tyle chemii. Przetwory na bazie octu spirytusowego bo pewnie takie dostajesz od babci nie należą do zdrowych przekąsek/dodatków. Głównie chodzi tu o marynatę. Tradycyjny ocet spirytusowy (biały) może podrażniać błonę śluzową żołądka i niszczyć krwinki czerwone, a także powoduje pogorszenie strawności. Dodatkowo grzyby też, są raczej produktem ciężko strawnym. Grzyby, jeszcze nie w procesie samego marynowania, ale wcześniejszego gotowania tracą niektóre ze swoich składników mineralnych. Marynowanie odbywa się bez udziału bakterii, więc żadne nowe właściwości zdrowotne się w jego czasie nie wytwarzają, co np. dzieje się w procesie kiszenia. Same grzyby bez obróbki zawierają sporo białka, błonnika i kilka witamin.
Marynowanych grzybów lepiej nie podawać dzieciom. Nie powinny ich również jeść osoby z wrzodami żołądka, jego nadkwasotą czy anemią. Powinny także uważać kobiety w ciąży.
Myślę, że raz na jakiś czas można je spożyć, ale raczej traktować jak smaczną przekąskę bez większych wartości zdrowotnych.
Czy są zdrowe? Na pewno nie tracą wartości odżywczych. Mają błonnik i minerały. Od czasu do czasu warto jeść grzyby marynowane. Ale ogólnie wszystko, co jest w zalewie octowej powinno się ograniczyć do minimum.