Jak gotować kalafior? Gotowanie kalafiora
Jak gotować kalafior? Jak ugotować kalafior, aby był miękky, aby się go przyjemnie jadło oraz aby się nie rozgotował? Jak gotujecie kalafior?
6 Odpowiedzi
Ja gotuję zawsze kalafior na parze. Znasz to metalowe urządznko, co można kupić w każdym chińskim sklepie? To jest najlepsze. Tak samo z brokułami, też je tak gotuje i nigdy nie żałuję. 😉
Ważne jest, aby kalafiora nie przegotować, aby się nie rozwalił. Ja gotuję w wodzie, próbuję co kilka minut czy już jest dobry.
Gotuję kalafior w wodzie. Dodaję trochę soli i szczyptę cukru. Potem tylko sprawdzam, czy jest odpowiednio miękki. Źle by było, gdyby się rozpadł.
Ja też uwielbiam kalafior na parze. Na tym metalowym urządzonku z chińczyka sobie zawsze robię. I nei trzeba go wcale długo gotować 15 minut wystarczy.
Kalafior należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na średniej mocy przez około 15-20 minut. Jeśli będziemy gotować dłużej to może się rozgotować i nie będzie fajny. Po około 15 minutach najlepiej spróbować kalafior, czy już poziom twardości nam odpowiada. Jeśli tak to odcedzamy i gotowe. Można jeść.
Ja lubię, gdy kalafior jest mięciutki, trzymam go zazwyczaj 20-25 minut w wodzie. Wrzucam do dużej ilości wrzącej wody, aby mocno nie ostygła po wrzuceniu kalafioru.
Można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, aby tak mocno nie było czuć zapachu w domu.