Jak rozpuścić czekoladę w garnku?
Jak rozpuścić czekoladę w garnku? W jaki sposób rozpuścić czekoladę w garnku, aby nic się nie przypaliło? Rozpuszczałyście kiedyś czekoladę w garnku?
3 Odpowiedzi
Tak, ja kilka razy rozpuszczałam w ten sposób czekoladę. Tylko trzeba uważać i nie robić tego na zbyt dużym ogniu, bo Ci się spali. A poza tym to można normalnie ją rozpuszczać, albo zrobić czekoladę z kakao.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/6588/611e27cd4abc8-bpthumb.jpg)
Osobiście wolę rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej. Wtedy mam pewność, że czekolada nigdy mi się nie przypali. Do garnka wlewam trochę wody, do garnka wsadzam szklaną miskę (taką dobrą, z grubszego szkła), a w niej rozdrobnioną czekoladę. W garnku powoli gotuje się ta woda i rozpuszcza czekoladę w misce. Kilka chwil i gotowe.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d1c93a412b53a107a9bc19f9171a4865?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fbd7d3596f780fbfd9c6622ebdf2330e8.jpg&r=g)
Ja również jestem zwolenniczką rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej. W garnku trzeba bardziej uważać. Najlepiej do rozpuszczającej się czekolady dodać trochę jakiegoś tłuszczu albo mleka. Są różne metody.