Co jest zdrowsze – kefir czy maślanka?
Co jest zdrowsze – maślanka czy kefir? Co lepiej pić? Wydaje mi się, że kefir będzie zdrowszy, on ma te kultury bakterii. Czy częściej pijecie maślankę, czy kefir? Kefir jest zdrowszy, czy maślanka?
5 Odpowiedzi
Według mnie zdrowszy jest kefir, bo zapewne ma więcej kultur żywych bakterii. A maślanka, to coś pomiędzy śmietaną a mlekiem. Poza tym bardzo często maślanki sa w owocowych smakach i to sprawia, że są mniej zdrowe, bo dodają do nich kolorantów innych bajerów.
Oba te napoje, jeśli sa przygotowane w miarę naturlany sposób powinny miec naturlane kutury bakterii, które są dobre dla jelit i żołądka. Ale wiele razy słyszłam, że kefir jest najzdrowszy.
Zarówno kefir, jak i maślanka mają zdrowe właściwości. Kefir dostarcza zdrowych bakterii, maślanka zaś zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej. To są tylko dwie zalety tych napojów nabiałowych, jest ich znacznie więcej.
Oba mają dużo minerałów i składników odżywczych.
Kwas mlekowy zawarty w maślance ułatwia trawienie. Dodatkowo maślanka dobrze wpływa na kości i stan jamy ustnej.
Oprócz tego maślanka dobrze wpływa na regulację ciśnienia krwi.
Kefir dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Oprócz tego kolonizuje jelita dobrymi bakteriami i wypiera źle bakterie. Zarówno kefir, jak i maślanka dobrze wpływają na kości. Trzeba pić czasem jedno, czasem drugie.