Co dodać do owsianki, aby ją urozmaicić?
Co dodać do owsianki, aby ją urozmaicić? Z czym jadacie owsiankę? Jakie znacie pomysły na owsiankę? Jakie dodatki wybrać do owsianki?
5 Odpowiedzi
Ja zawsze robię owsiankę po prostu z owocami, które mam pod ręką. I ze świeżymi i suszonymi. Jabłka, śliwki a nawet z mango jest pyszna. Wiec można sobie codziennie dorzucać różne owoce i zawsze będzie urozmaicona.
Ja najbardziej lubię owsiankę z orzechami, owocami i często dodaje sobie też miód lub gorzką czekoladę. Fajne są takie połączenia i bardzo zdrowe
Osobiście do owsianki najbardziej lubię dodawać owoce i kawałki czekolady. Czasami jakieś orzechy. Może to nic wyszukanego, ale to mi smakuje.
Jeśli masz garść owoców siedzących w lodówce, a potrzebujesz szybkiego, zdrowego śniadania, owsianka jest twoją odpowiedzią. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, aby była gotowa, kiedy jej potrzebujesz, i stanowi doskonałą bazę dla każdego rodzaju owoców. Jagody lub borówki najlepiej nadają się do owsianki, ponieważ miękną podczas gotowania i doskonale komponują się z orzechowym smakiem owsianki. Jeśli jednak masz jakieś resztki bananów lub jabłek, wrzuć je do garnka z płatkami i pozwól im gotować się przez około 10 minut, aż zmiękną.
Inne dodatki do owsianki to orzechy i nasiona, które dodają chrupkości i białka do Twojego śniadania. Wrzuć garść orzechów, takich jak migdały lub orzechy włoskie, albo pestki słonecznika lub dyni, aby uzyskać dodatkowe zdrowe tłuszcze i białko.
Dodatki do owsianki mogą zawierać dowolny rodzaj owoców lub orzechów, o ile są one na tyle miękkie, że nie będą się gryzły w ugotowanej owsiance. Niektóre miękkie owoce, które świetnie pasują do owsianki to: borówki, maliny, wiśnie, brzoskwinie i nektarynki w plasterkach, jabłka lub gruszki w kostkach, banany w plasterkach, śliwki, mango w kostkach, papaja w kostkach, figi (najlepiej świeże), obrane klementynki (krzyżówka pomarańczy z pomarańczą mandarynkową), ananas z puszki (w sokach, nie w syropie), liczi z puszki (najlepiej świeże), figi (małe pojedyncze ciasteczka w pudełku), lub świeży miąższ kokosowy (z wodą).