Czym zastąpić morele? Alternatywy dla moreli
Czym zastąpić morele? Jakie są alternatywy dla moreli? Co użyć w przepisie zamiast moreli? Znacie zamienniki moreli? Jakieś owoce mają podobny smak i konsystencję?
4 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/5e11a5cb7fe73cf10e0a87ae66f26450?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F5e11a5cb7fe73cf10e0a87ae66f26450.jpg&r=g)
Brzoskwinie są podobne do moreli. Więc możesz spokojnie użyć brzoskwinie jako zamiennik / alternatywa dla moreli.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/fc39b096375417b3e2df3d24551cf277?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ffc39b096375417b3e2df3d24551cf277.jpg&r=g)
Jeśli robisz koktajl, lub jakiś deser, a nawet ciasto – to mango dobrze zastąpi morele. A także nektarynka czy brzoskwinia. Smak jest podobny, konsystencja także.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/10490/1651855495-bpthumb.jpg)
Może zdradzisz nam co zamierzasz przyrządzić, wtedy będzie nam łatwiej podać zamiennik 🙂
Ja często sięgam po suszone figi i daktyle 🙂
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/29604/1658741306-bpthumb.jpg)
Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić moreli. Są pyszne i soczyste, ale jeśli chcecie znaleźć owoc o podobnym smaku i konsystencji, proponuję spróbować brzoskwiń. Ponieważ oba są owocami pestkowymi, mają podobny smak i teksturę.
Zalecałbym jednak spożywanie moreli nieco przed ich dojrzeniem, ponieważ w miarę dojrzewania stają się one bardziej kwaśne. Tymczasem brzoskwinie są najlepsze, gdy są lekko dojrzałe, więc ich słodycz może zrównoważyć kwaskowatość moreli.