Czy ciasto drożdżowe jest zdrowe? Czy jest lekkostrawne?
Czy ciasto drożdżowe jest zdrowe? Czy jest lekkostrawne? Robicie czasem lub kupujecie sobie ciasto drożdżowe? Czy warto jeść ciasto drożdżowe?
2 Odpowiedzi
Owszem, ciasto drożdżowe jest zdrowe, a to dlatego, że w jego składzie możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B, sporą ilość sodu, potasu, wapnia, magnezu, a także – cynku. Ciasto drożdżowe jest również lekkostrawne. Sama lubię je zjeść od czasu do czasu, szczególnie w formie drożdżówki, ponieważ uważam je za bardzo smaczne. Myślę, że warto jeść ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe jest dość lekko strawne, jeśli porównamy je z innymi słodkimi wypiekami. Jest w miarę dietetyczne bo nie ma kremów, polew itp.
Ciasto drożdżowe posiada właściwości zdrowotne dzięki dużej zwartości drożdży, to skondensowane źródło pożytecznych witamin z grupy B. Warto jednak pamiętać, by nie zajadać się ciastem drożdżowym w akompaniamencie czarnej herbaty. Blokuje ona wchłanianie witaminy B1.Drożdże to także spora ilość cynku, fosforu, żelaza, potasu.
Ale ciasta drożdżowego nie należy jeść codziennie. Jest na białej mące i daje się tam cukier i mleko. Więc jeśli ktoś nie toleruje laktozy lub nie może spożywać glutenu to nie za bardzo. Ale mimo wszystko to zdrowsza forma słodkich wypieków.