Ile czasu smażyć pierś z kurczaka?
Ile czasu smażyć pierś z kurczaka? Jak długo smażyć schabowe z kurczaka? Ile czasu smażycie mięso z kurczaka na patelni? Jak długo smażyć, aby nie było za suche, pozostało soczyste, ale też nie było surowe? Jak usmażyć pierś z kurczaka, żeby nie była sucha?
5 Odpowiedzi
To naprawdę zależy od wielkości piersi kurczaka i tego, jak gorący jest olej, ale ogólnie rzecz biorąc, będziesz chciał smażyć piersi kurczaka przez około 3-5 minut na stronę.
Jeśli piersi kurczaka są szczególnie duże, może trzeba je smażyć przez minutę lub dwie dłużej na stronę. Pamiętaj również, aby mieć oko na kurczaka podczas smażenia, ponieważ nie chcesz, aby stał się zbyt ciemny lub spalony.
Dobrą zasadą jest smażenie kurczaka przez około 10 minut na każdy cal (2.5 cm) grubości. Tak więc, jeśli masz pierś z kurczaka, która jest około 1 cala grubości, będziesz smażyć ją przez około 10 minut. Jeśli masz pierś z kurczaka, która jest około 2 cale (5 cm) grubości, będziesz smażyć ją przez około 20 minut.
Gdy smażę całą pierś, smażę ją około 15 minut. Gdy robię z piersi cienkie kotlety, smażę je około 6-8 minut na gorącym oleju. Na kuchni indukcyjnej mam poziom 7 (na skalę 1-9).
Z każdym smażeniem będziesz dochodzić do coraz większej wprawy. Nawet, jak pierwsze smażenie Ci nie wyjdzie, nie zniechęcaj się.
Ogólnie mięso drobiowe szybciej się smaży w porównaniu z mięsem wieprzowym i wołowym. Zależnie od grubości danego kawałka smażenie będzie trwać dłużej albo krócej. Nie mogę tu napisać tyle i tyle minut, ponieważ nie wiem jak gruby kawałek piersi masz. Ale na pewno nie więcej niż 10 minut.