Co to jest temperatura punktu rosy? Co to jest punkt rosy?
Czym jest temperatura punktu rosy? Skąd wiemy, kiedy jest temperatura punktu rosy? Jak obliczyć temperaturę punktu rosy? Co powinno się wiedzieć o punkcie rosy?
4 Odpowiedzi
Warto jeszcze objaśnić, czym jest temperatura punktu rosy.
Temperatura punktu rosy jest temperaturą, w której rozpoczyna się proces skraplania gazu, bądź wybranego składnika mieszaniny gazów, przy ustalonym ciśnieniu. W przypadku mieszaniny gazów trzeba też uwzględnić skład mieszaniny.
Gdy rozpatrujemy dany składnik gazu – popularnym składnikiem jest para wodna – ma ona w danej temperaturze ciśnienie parcjalne, które jest równe ciśnieniu pary nasyconej tego składnika w temperaturze punktu rosy.
Bazując na przykładzie pary wodnej w powietrzu – temperatura punktu rosy to temperatura, w której para wodna znajdująca się w powietrzu osiąga na skutek schładzania się stan nasycenia – przy danym składzie i gdy panuje określone ciśnienie atmosferyczne. Poniżej temperatury punktu rosy para wodna przesyca się i resublimuje lub skrapla.
Gdy osiągnięty zostaje stan nasycenia, powstają chmury, opady utajone, opady i mgły.
Temperatura punktu rosy to temperatura, do której powietrze musi zostać schłodzone, aby nastąpiło nasycenie (lub 100% wilgotności względnej). W temperaturze punktu rosy ciśnienie cząstkowe pary wodnej w powietrzu będzie równe ciśnieniu pary nasyconej. Temperatura punktu rosy jest ważną miarą wykorzystywaną w prognozowaniu pogody i innych zastosowaniach.
Temperatura punktu rosy to temperatura, w której para wodna w powietrzu zaczyna się kondensować w wodę ciekłą. Gdy powietrze jest nasycone parą wodną, temperatura punktu rosy jest taka sama, jak temperatura powietrza.
Temperatura punktu rosy to temperatura, w której para wodna w powietrzu przechodzi ze stanu gazowego w stan ciekły.