Czy czerwoną cebulę się smaży?
Czy czerwoną cebulę się smaży? Czy czerwona cebula nadaje się do smażenia? Czy też nie powinno się smażyć czerwonej cebuli?
7 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/663079b2cb2780fae8562e6e4eddcab7?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F249b14e2ea01f79d35786ba73a710068.jpg&r=g)
A dlaczego miałoby się jej nie smażyć? To jest to samo co biała cebula, może jest troszkę delikatniejsza.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/e061c9aea5026301e7b3ff09e9aca2cf?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F091cbaf8fc9a3d12ce957d6228b3c04c.jpg&r=g)
Jak najbardziej czerwoną cebulą smaży się. Ja sobie ostatnio z marzyłem kiełbasę i dodałem sobie właśnie czerwonej cebuli.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/3e3912811c061a1c6326eabaa492aa0d?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F87b1efab821fdff2b122a5b9f757d8e1.jpg&r=g)
Tak, może się smażyć. Możesz też w sobie dodać na surowo na przykład na kanapki z pomidorem.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d47c7c9607972509f1c6744eca10d9fb?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd47c7c9607972509f1c6744eca10d9fb.jpg&r=g)
Tak, ja czasem smażę. Nawet też łączę ją ze zwykłą cebulą, jeśli akurat mam obie w domu. Cebula ta może być smażona i duszona. Przed lub na początku smażenia dodaję odrobinę cukru na patelnię, wtedy podobno efekty wzdęć są mniejsze.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/a2f6324beaba571c86690bfbe90e7bfe?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fa2f6324beaba571c86690bfbe90e7bfe.jpg&r=g)
Chociaż czerwona cebula może być spożywana na surowo, często jest smażona. Dzieje się tak dlatego, że smażenie wydobywa słodycz cebuli i sprawia, że staje się ona bardziej miękka. Podczas smażenia czerwonej cebuli, ważne jest, aby jej nie przegotować, ponieważ spowoduje to, że stanie się ona mięsista.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d40d336a272980a110ce78ccc17479a2?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd40d336a272980a110ce78ccc17479a2.jpg&r=g)
Technicznie rzecz biorąc, można smażyć czerwoną cebulę, ale nie zachowuje się ona tak dobrze, jak inne cebule podczas smażenia. Czerwone cebule mają tendencję do robienia się mięsistymi i łatwiej się rozpadają. Jeśli szukasz cebuli do smażenia, wypróbuj zamiast niej żółtą lub białą cebulę.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/25cd833383e5b770958dc1df8a96bfe0?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F25cd833383e5b770958dc1df8a96bfe0.jpg&r=g)
Czerwone cebule można usmażyć, jednak nie są one tak często jak inne rodzaje cebuli używane do smażenia. Wynika to z faktu, że mają one cieńszą skórkę i są bardziej delikatne. Podczas gdy możesz smażyć czerwoną cebulę, możesz rozważyć użycie innego rodzaju cebuli, takiej jak żółta cebula, która jest bardziej powszechna do smażenia.