Jak gotować kukurydzę? Gotowanie kukurydzy
Jak powinno się gotować kukurydzę? Jak gotujecie kukurydzę? Na dużym ogniu, czy na mniejszym? Wrzucacie do zimnej, czy do ciepłej wody? W jaki sposób gotować kukurydzę? Jak najlepiej ugotować kukurydzę?
8 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/0cc45c9b2fc35c72a5fae9a682d630e3?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F0cc45c9b2fc35c72a5fae9a682d630e3.jpg&r=g)
Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste. Wrzuć do gotującej wody i jak ponownie zacznie się gotować, to około 12 minut 3 kukurydze ja gotuję. Czasem 13 minut.
Trzeba osłodzić wodę, ja słodzę jedną łyżkę.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/1af081e6f1a6b1e72f119e0bed0ef3c6?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F1af081e6f1a6b1e72f119e0bed0ef3c6.jpg&r=g)
Kukurydzę gotujesz w osłodzonej wodzie najlepiej. 1 łyżka na 2 kukurydze. Gotować należy między 10 a 15 minut.
Nie wolno dodawać soli do wody. Jak osolicie wodę, w której gotuje się kukurydzę, kukurydza zrobi się twarda.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/dd6bb2337144e372aae6fc6cab9b3466?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fdd6bb2337144e372aae6fc6cab9b3466.jpg&r=g)
Jeśli ugotujesz kukurydzę w wodzie z dodatkiem mleka, to smak będzie delikatniejszy. Cukier można dodać, ale nie jest to obowiązkowe. Trochę cukru podkreśli smak kukurydzy.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/e2c3340baf3765f2adb9ddef43e3b0c9?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fe2c3340baf3765f2adb9ddef43e3b0c9.jpg&r=g)
Zacznijmy od podstaw.
Najpierw kukurydzę musisz oczyścić z włosków i uciąć trzon kukurydzy. Jeśli bardzo wystaje. Woda w garnku musi przykryć kukurydzę, nie może kukurydza wystawać. Najlepiej jest dobrać szeroki garnek, aby kukurydza mogła swobodnie się przemieszczać w trakcie gotowania. Jeśli jest ciasno, przemieszajcie ręcznie od czasu do czasu.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/30500/1658326266-bpthumb.jpg)
Ja zawsze wrzucam kukurydzę do gotującej się wody, do której wcześniej dodałam trochę cukru. Ponownie doprowadzam do wrzenia, lekko zmniejszam moc grzania i gotuję około 12 minut.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/8b823f49ba31caa5cd88e520c2f82bdc?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F8b823f49ba31caa5cd88e520c2f82bdc.jpg&r=g)
Aby ugotować kukurydzę, trzeba będzie wypełnić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie, trzeba będzie dodać kukurydzę do garnka i gotować przez około 10-15 minut. Kiedy kukurydza jest już ugotowana, można ją wyjąć z garnka i podawać z masłem i solą.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/2198534f6a6ff14f786f246c9a8d1ef5?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F2198534f6a6ff14f786f246c9a8d1ef5.jpg&r=g)
Można gotować, ale można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Gotuje się około 12 minut w moim przypadku.
Podobno już po 5 minutach się nadaje, ale nigdy nie gotowałam przez 5 minut.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/40294/1666340875-bpthumb.png)
Wrzucam do gotującej się wody i gotuję około 12 minut. Można posolić kukurydzę i dodać masła, ale wody nie powinno się solić.