Czy mąka orkiszowa ma gluten?
Czy mąka orkiszowa ma gluten? Czy mąka orkiszowa zawiera gluten? Czy też mąka orkiszowa jest bezglutenowa?
4 Odpowiedzi
Niestety mąka orkiszowa nie powinna być spożywana przez osoby chore na celiakię. Ma w swoim składzie gluten. Jest on lepiej przyswajalny niż gluten w mące pszennej, ale i tak jest to gluten. Osoby bardziej wrażliwe mogą odczuwać skutki.
Orkisz to nic innego, jak jedna z odmian pszenicy. A każda odmiana pszenicy zawiera gluten. A dokładniej rzecz ujmując – białko glutenowe. Jeśli ktoś jest chory i nie toleruje takiego białka, wtedy nie może jeść mąki orkiszowej.
Pamiętajcie, że gluten to po prostu białko roślinne i sam w sobie nie jest szkodliwy. Bardzo niewielki odsetek populacji (około 1%), ma problemy z trawieniem glutenu, ale to są objawy bardzo widoczne – poważne problemy z trawieniem, biegunki, depresja.
Oczywiście przyczyny tych objawów mogą też być inne. Dlatego przechodząc na dietę bezglutenową, należy najpierw zrobić sobie badania, czy rzeczywiście tego glutenu się nie trawi. Inaczej można sobie wyrządzić szkodę.
Jeśli masz celiakię to mam dla Ciebie złą wiadomość – mąka orkiszowa ma gluten. Co prawda jest on lepiej trawiony niż ten z mąki pszennej, ale jednak jest.