Czy agrest trzeba obierać? Czy ma pestki?
Czy agrest trzeba obierać? Czy agrest ma pestki? Czy można jeść agrest ze skórką, czy nie za bardzo?
4 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/61be360905cecd0e96e31c9d575283b1?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F61be360905cecd0e96e31c9d575283b1.jpg&r=g)
Gdy ja w dzieciństwie jadłem agrest, to wyciskałem wnętrze owocu do ust, skórki wyrzucałem. Skórki nie były przyjemne w jedzeniu. Jakieś małe pestki tam były, jeśli dobrze pamiętam.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/1e79137d72df1a869094070b2e602156?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F1e79137d72df1a869094070b2e602156.jpg&r=g)
Agrest można spożywać zarówno ze skórką, jak i bez niej. Jeśli zdecydujesz się pozostawić skórkę, najpierw dobrze ją umyj. Jeśli wolisz obrać agrest, odetnij końcówkę szypułki i kwiatostanu, a następnie natnij agrest z boku. Delikatnie ściągnij skórkę, zaczynając od naciętego końca. Po obraniu przekrój agrest na pół i usuń pestki.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9e992d4aebce8dd25cd034105132cb48?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9e992d4aebce8dd25cd034105132cb48.jpg&r=g)
Agrest można jeść ze skórką lub bez, choć wiele osób woli ją usunąć. Skórka jest jadalna, ale może być dość cierpka. Agrest posiada również małe pestki w całym owocu. Są one jadalne, ale niektórzy wolą je usuwać.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d9b11a91ca804c3f013c3a6147b2d17b?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd9b11a91ca804c3f013c3a6147b2d17b.jpg&r=g)
Agrest można też gotować. Wtedy usuwa się skórki i pestki. Na Surowo – najwygodniej chyba po prostu zjeść wnętrze owocu, a skórkę wyrzucić.