Czy pomidor ma cukier? Czy pomidor podnosi cukier?
Jak to jest z pomidorem, jeśli chodzi o cukier? Czy pomidor ma cukier? A jeśli tak, to dużo? Podnosi poziom cukru we krwi? A może to zależy od gatunku pomidora? Czy cukrzycy mogą jeść pomidory?
10 Odpowiedzi
Pomidor ma w sobie węglowodany, ale to nie to samo, co cukier w słodyczach. W większości składa się z węglowodanów.
Około 75% pomidora to węglowodany, około 15-16% to białko, a reszta to tłuszcz.
Pomidory są zdrowie i warto je jeść.
Raczej cukrzycy mogą jeść pomidory, moja ciocia ma cukrzycę i widziałam jak jadła na kanapkach.
Pomidory wręcz zaleca się jeść cukrzykom. Jak się ma cukrzycę, to każdy dietetyk powie, aby jeść pomidory. Mają one całą masę przydatnych witamin i minerałów. Przy czym białka i tłuszczy występują w pomidorze w minimalnych ilościach, co już ktoś napisał powyżej.
Cukier w słodyczach lub ten biały sypany a cukier w warzywach i owocach to są dwa różne tematy. Gdyby ludzie jedli tylko owoce, a nie słodycze, cukrzyków byłoby mniej.
Pomidor ma węglowodany (cukry) ale są to cukry złożone, bardziej przyjazne dla organizmu. Możesz spokojnie jeść pomidory.
Tak jak wyżej piszą inni pomidor ma cukry złożone – węglowodany, które są korzystniejsze od cukrów prostych – czyli tych w słodyczach. Można śmiało jeść pomidory, są bardzo zdrowe.
Pomidor ma cukier, ale czy podnosi cukier – chyba nie. Skoro cukrzykom zaleca się jeść pomidory, to mogą je jeść. Węglowodany tak samo jak pomidory ma np. makaron. A raczej makaronu nie zabrania się jeść cukrzykom.
Najlepiej jeść takie świeże, soczyste pomidory teraz w sezonie. Ja jadam, są całkiem inne w smaku niż te sprowadzane z zagranicy w marketach. Smaczniejsze, soczystsze, większe.
Pomidor do węglowodany, ale to nie jest cukier prosty, który jest szkodliwy uzależnia. Oczywiście jeśli jesteś cukrzykiem i nie masz pewności, czy możesz jeść pomidory, powinieneś skonsultować się z lekarzem rodzinnym, albo diabetologiem.
Pomidor ma węglowodany, w tym cukry. Ale to są zdrowe cukry i w jednym pomidorze nie ma tego dużo. Nawet jak zjesz dwa pomidory to nic się nie stanie. Nie utyjesz od tego 😉 Co do cukrzyków to nie jestem lekarzem, ale pewnie mogą jeść też pomidory.
Pomidor ma niewiele węglowodanów, czyli cukrów. Można go spokojnie jeść. Nawet osobom chorym na cukrzycę poleca się jeść pomidory.
Zawartość cukru w pomidorach może się różnić z różnych powodów. Moje pomidory malinowe miały 4 g – zmierzyłam 🙂
Ludzie nie piszcie bzdur że cukrzyca spowodowana jest przez słodycze ponieważ się ośmieszacie. Poczytajcie najpierw o chorobie, przyczynach i skutkach🤣 cukrzyca występuje w 2 typach i związana jest z nadproduktywnoscia insuliny lub odwrotnie spowodowanym uszkodzeniem trzustki, a nie od cukru. I zaskoczę tu pewnie niektórych tym że osoby chorujące na cukrzycę mają dla bezpieczeństwa shoty glukozowe lub słodycze w przypadku spadku cukru we krwi. Cukry w organizmie pełnią pewną funkcje katalizatora energetycznego. To tyle