Czym się różni cukinia od kabaczka? Kabaczek a cukinia
Cukinia i kabaczek to dwa różne warzywa. Ale czym różnią się od siebie? Jaka jest różnica między cukinią, a kabaczkiem? Czy cukinia i kabaczek w ogóle różnią się czymś od siebie?
8 Odpowiedzi
Kabaczek i cukinia to jest chyba to samo. Przynajmniej kiedyś tak mi mówiła moja babcia. Ale mogłem coś zakłamać sobie albo się pomylić, to było bardzo dawno. Ale kabaczek i cukinia są bardzo podobne do siebie.
Osoba powyżej nie myli się – kabaczek i cukinia to jest dokładnie ten sam gatunek rośliny. Po prostu kabaczek i cukinia są w różnym okresie wzrostu i różnią się tylko etapem dojrzewania.
Cukinia to młoda wersja tej rośliny – i jak wszystko, co młode, jest jędrna, lekko słodka i delikatna 🙂 Może mieć kolor żółty lub zielony.
Kabaczek jest cukinią, która już dojrzała.
Dotyczy to obu cukinii – tych zielonych i żółtych.
Łodyga i liście kabaczka i cukinii są bardzo podobne do siebie. Cukinie żółte czasem mają trochę większą rozpiętość liści, ale to najczęściej dlatego, że więcej czasu spędzają w słońcu.
Kabaczek i cukinia są bardzo podobne do siebie. To jest to samo warzywo.
Mnie jedna cukinia znacznie lepiej smakuje od kabaczka. Tak samo jak młode ziemniaki lepsze od starych 🙂
Tutaj macie też video, które objaśnia, czym się różni cukinia od kabaczka:
Kabaczek i cukinia to jest to samo. Cukinia jest znacznie smaczniejsza, ja uwielbiam jeść cukinię smażoną. Smaczny i zdrowy, bezmięsny posiłek.
Potwierdzam, cukinia i kabaczek to jest ten sam gatunek rośliny. Różnią się jedynie tym, że są w różnym okresie wzrostu. Cukinia jest młoda, zaś kabaczek dojrzały.
Cukinia z racji tego że jest młoda, znacznie lepiej smakuje według mnie. Ale lubię ogólnie oba te warzywa. Szkoda że nie ma ich częściej tylko są przez tak krótki sezon. Ale tak jest niestety ze wszystkimi dobrymi warzywami.
Cukinia i kabaczek to jedno i to samo warzywo. Teraz jest sezon na cukinię, warto sobie usmażyć w panierce albo w naleśniku na kolację. Lub nawet na obiad. Pokrojone w plasterki.
Istnieje wiele różnych rodzajów kabaczków, ale cukinia i kabaczek to dwa najbardziej popularne. Oba należą do rodziny dyniowatych, do której należą ogórki, melony i dynie. Cukinia jest letnim kabaczkiem, co oznacza, że jest zbierana, gdy jest niedojrzała i ma cienką, delikatną skórkę. Kabaczek może być zarówno zimowy, jak i letni, ale zimowy jest zbierany, gdy jest dojrzały i ma grubą, twardą skórę.
Bzdura.Często powtarzana stała się niemal dogmatem 🙁 Tak może stwierdzić ktoś, kto nie zna się na kuchni. A przynajmniej w jej/jego kuchni nigdy nie gościły te dwa warzywa. Pomijam, ze kabaczek ma wąsy czepne a cukinia rozrasta się na boki. Cukinię do późnego dość okresu możemy jeść bez obierania ze skórki. I to na surowo. Bardzo „starą”, ze stwardniałą skórką, obieramy. Kabaczka obieramy od młodości. Miąższ cukinii jest delikatny i szybko się rozpada. Dlatego nadaje się do ciasta. SŁODKIEGO. Jak marchew, buraczek i dynia. Nie przyjmuje soli. Bo ma większą zawartość wody. Dlatego do faszerowania najlepsze są kabaczki. Nieistotne czy młode czy stare. Zachowują jędrność i kształt. Cukinia bardziej mięknie, „flaczeje”. „Pod zębem” wyczuwa się różnicę jak miedzy jabłkiem i gruszką. Ta druga zawiera sklereidy czyli komórki kamienne. Nie wiem czy kabaczek też (nie jestem botanikiem) ale takie się ma wrażenie.