馃尅 W jakiej temperaturze piec karczek / kark贸wk臋? 馃ォ
W jakiej temperaturze powinno si臋 piec karczek, aby by艂 idealnie upieczony? 呕eby nie by艂 twardy, gumiasty, 偶eby 艂atwo si臋 go da艂o zje艣膰 i by艂 bardzo dobrze upieczony? W jakiej temperaturze pieczecie kark贸wk臋?
8 Odpowiedzi
Mi臋sa takie jak karczek piecze si臋 w 180 stopniach. Gdyby艣 kark贸wk臋 ustawi艂 zbyt wysoko, np. 220 stopni, mo偶e si臋 przypali膰, a w 艣rodku by膰 twarda. A jak na odwr贸t, to ca艂a mo偶e by膰 p贸艂 surowa.
Ja m贸j marynowany karczek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piek臋 tak pod przykryciem przez godzin臋, a p贸藕niej zmniejszam temperatur臋 do 175 stopni i piek臋 jeszcze 30 minut.
Ja te偶 zmieniam temperatur臋 w trakcie pieczenia. Dzi臋ki temu mi臋so jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Czasem nawet wyjdzie mi chrupi膮ca sk贸rka. Na poczatek przez godzink臋 190 a p贸藕niej przez ponad p贸艂 godziny 175 stopni.
Ja ostatnio upiek艂am super pyszny karczek. Ale naj臋艂o mi to conajmniej 1,5 godziny no i wcze艣niej wiadomo, 偶e go zamarynowa艂am i zostawi艂am w przyprawach przynajmniej na godzink臋. Ja pierwsze 40 minut piek臋 na 180 stopni a p贸藕niej podwy偶szam do 200 i sprawdzam jak si臋 zachowuje.
W ostatnich 20 minutach wracam do 180 i zostawiam go jeszcze w ciep艂ym wy艂膮czonym piekarniku na jaki艣 czas.
R贸wnie偶 uwa偶am, 偶e 180 stopni to idealna temperatura, w kt贸rej nale偶y piec karczek. W wi臋kszej temperaturze mo偶e za bardzo si臋 wysuszy膰 i przypali膰.
Idealna temperatura do pieczenia kark贸wki to 60-70 stopni C (145-160 stopni Fahrenheita). Kark贸wka pieczona w zbyt wysokiej temperaturze mo偶e sta膰 si臋 sucha i twarda, dlatego wa偶ne jest, aby u偶ywa膰 termometru do mi臋sa, aby upewni膰 si臋, 偶e mi臋so jest ugotowane do ko艅ca.
Nie ma jednej ostatecznej odpowiedzi na to pytanie, poniewa偶 r贸偶ni ludzie mog膮 mie膰 r贸偶ne preferencje. Jednak og贸ln膮 wskaz贸wk膮 by艂oby pieczenie kark贸wki w temperaturze oko艂o 180 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita). Powinno to spowodowa膰, 偶e mi臋so b臋dzie ugotowane w ca艂o艣ci i lekko zrumienione na zewn膮trz.
Standardow膮 temperatur膮 do pieczenia kark贸wki jest 180 stopni C. Jednak偶e, mo偶na piec kark贸wk臋 w temperaturze 150 stopni C, co wyd艂u偶y czas pieczenia, ale sprawi, 偶e lepiej b臋dzie upieczona w 艣rodku i b臋dzie bardziej mi臋kka.
Wa偶ne jest, aby pami臋ta膰, 偶e czas pieczenia zale偶y od wagi mi臋sa – zazwyczaj potrzebujemy godziny pieczenia na ka偶dy kilogram masy mi臋sa (przy tej wy偶szej temperaturze).
Aby zapobiec utracie sok贸w, zaleca si臋 obsma偶enie mi臋sa na patelni przed upieczeniem. Najlepiej te偶 marynowa膰 mi臋so przez oko艂o 12 godzin przed pieczeniem, aby uzyska膰 bogaty smak.
To bardziej gotowanie ni偶 pieczenie.